Help ouderen naar buiten!

0
883

Natuur heeft een positief effect op de gezondheid en het welzijn van ouderen. Maar hoe betrek je een oudere met dementie of beperkte mobiliteit bij de natuur? Het boek ‘Alle ouderen naar buiten!’ dat dit najaar uitkomt geeft praktische ideeën voor groene dagbesteding. IVN Natuureducatie wil door middel van crowdfunding dit boek gratis aanbieden aan zorginstellingen in Nederland. Om zorgmedewerkers, mantelzorgers, familieleden en vrijwilligers te inspireren om samen met ouderen de natuur te gaan beleven.

Vanuit het programma Grijs, Groen & Gelukkig heeft IVN veel kennis en ervaring opgedaan over groene dagbesteding voor ouderen. Welke activiteiten spreken ouderen aan? Wat kan je doen met ouderen die minder mobiel zijn? Hoe betrek je iemand met dementie bij de natuur? Al deze kennis en ervaring bundelt IVN, in samenwerking met KNNV Uitgeverij, Jasper de Ruiter en Marieke Dijksman, in een buitenactiviteitenboek voor ouderen. Auteur Jasper de Ruiter vertelt: ‘Uit de contacten met zorginstellingen blijkt dat er veel behoefte is aan praktische ideeën voor een groene dagbesteding. Dat biedt dit boek. Niet moeilijk of ingewikkeld maar wel met een groot effect op de kwaliteit van leven voor de ouderen.’

Groen voor gezondheid en welzijn ouderen


Nederland vergrijst: het aantal ouderen in ons land groeit. Onder ouderen vormen eenzaamheid en gebrek aan beweging risico’s voor zowel de gezondheid als het algehele welbevinden. Van de 75- tot 85-jarigen voelt bijna 50% zich eenzaam. Eén op de vier ouderen voldoet niet aan de Beweegnorm en veel ouderen komen bijna niet buiten. Uit verschillende onderzoeken blijkt juist dat genieten van de natuur, bewegen in de natuur en de sociale ontmoetingen die plaatsvinden tijdens natuurbeleving een positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van ouderen.

Grijs, Groen & Gelukkig


Met het programma Grijs, Groen & Gelukkig wil IVN ouderen in Nederland een gelukkige oude dag bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Ook ouderen in zorgcentra en ouderen met dementie, die vaak geen of slechts beperkte toegang hebben tot de natuur. Terwijl dit juist een belangrijke bron van geluk kan vormen en een positieve invloed heeft op de gezondheid. IVN biedt een aanpak voor het betrekken van de buurt en het opzetten van een natuurrijk activiteitenprogramma. Tevens is er een uitgebreid trainingsaanbod voor zorgverleners, mantelzorgers en vrijwilligers. Tot slot kan IVN inspiratie bieden voor het fysiek vergroenen van de omgeving in en rondom de zorginstelling.

Vorig artikel1.744 zonnepanelen op dak duurzame parkeergarage Amphia
Volgend artikelMinister Van Engelshoven: “Stagediscriminatie is onaanvaardbaar”
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.