Kamer: Bruins moet zich inspannen voor behoud acute verloskunde Lelystad

Array

De Tweede Kamer wil dat minister Bruins alles op alles zet om de acute verloskunde in Lelystad te behouden. Een overgrote Kamermeerderheid steunt een voorstel van GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet die daartoe oproept.

Heroprichting

Als de acute verloskunde in eerste instantie niet door overnemende partij van de IJsselmeerziekenhuizen wordt geboden, moet Bruins zich met het nieuwe ziekenhuisbestuur inspannen om tot heroprichting van de afdeling te komen. De minister moet daar jaarlijks over rapporteren aan de Kamer.

Punt van zorg

In het debat over de failliete ziekenhuizen was met name de acute verloskunde in Flevoland een punt van zorg van de Tweede Kamer. Ofschoon minister Bruins gelijk heeft met de vaststelling dat vrouwen in Flevoland binnen de maximale aanrijtijd van 45 minuten van het ziekenhuis wonen, vindt de Kamer het moeilijk te verkroppen dat thuis bevallen voor sommigen geen reële optie meer is.
Bruins beloofde Ellemeet gisteren al dat het personeel van de IJsselmeerziekenhuizen aan tafel moet zitten bij de gesprekken met het toekomstige ziekenhuisbestuur en de curator. Gisteren maakten verpleegkundigen en specialisten kenbaar dat er genoeg mensen beschikbaar zijn om de acute hulp in Lelystad overeind te houden. Dat staat haaks op eerdere berichten van minister Bruins. ‘Nu ze kunnen aanschuiven, kan van dit soort tegenstrijdige berichten geen sprake meer zijn,’ aldus Ellemeet.
Bron: Groen Links
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen