ViaSana beste in onderzoek zorgverzekeraars

Stichting Miletus (bestaande uit o.a. CZ, Menzis, Achmea en VGZ) publiceerde onlangs de resultaten van een onderzoek waarin patienten hun ziekenhuis of kliniek op verschillende zorgvelden beoordeelden. Onder deze zorgvelden vielen drie orthopedische operaties die ViaSana uitvoert, namelijk de hernia-operatie en de plaatsing van de knieprothese en heupprothese. ViaSana kreeg bij alle drie de operaties de hoogste beoordeling. Aan het onderzoek deden 77 zorginstellingen en meer dan 5000 patienten mee.

Zorgaanbieders vergelijken

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Stichting Miletus. Deze stichting is een samenwerkingsverband van zorgverzekeraars voor het meten van de ervaringen van de patient in de zorg. De gebruikte CQI methodiek maakt onderlinge vergelijkingen tussen zorgaanbieders mogelijk. Hierdoor kan het onderzoek worden gebruikt bij de onderhandelingen tussen zorgaanbieders en verzekeraars, als stimulans voor verbetering van de zorgkwaliteit en als keuze-informatie voor patienten. 

Patienten geven 9,4

ViaSana kreeg met een 9,4 bij de plaatsing van de knieprothese en heupprothese veruit het hoogste cijfer (klik voor  grafiek). Andere zorginstellingen scoorden gemiddeld een 8,5. Bij de hernia-operatie kregen de zorginstellingen gemiddeld een 7,5 en had ViaSana met een 8,7 ook bij deze operatie het hoogste cijfer. Met name vragen over het contact met de artsen en verpleegkundigen, patientenvoorlichting en nazorg werden zeer hoog beoordeeld.

Recente artikelen